top of page

Rechtswinkel in Huye

Rechtswinkel_6.jpg

SIPHR ondersteunt een rechtshulp project in Huye, in het zuiden van Rwanda: de Rechtswinkel.

 

De Rechtswinkel biedt gratis rechtshulp aan mensen in het zuiden van Rwanda die niet over de financiële middelen beschikken om commerciële rechtsbijstand in te schakelen. Eens per week kunnen zij terecht op het kantoor van de Rechtswinkel voor gratis rechtshulp. 

De rechtshulp wordt geboden door een team van onze Rwandese partnerorganisatie iPeace, bestaande uit rechtenstudenten van de nationale Universiteit van Rwanda en ervaren juristen.

Vragen waar de hulpverleners van de Rechtswinkel mee te maken krijgen gaan bijvoorbeeld over familierecht, erfrecht of eigendomsrecht. De meerderheid van de cliënten van de Rechtswinkel is vrouw. 

 

Waar mogelijk proberen de hulpverleners van de Rechtswinkel juridische problemen op te lossen zonder gang naar de rechter. Soms is het geven van informatie of het schrijven van een juridische brief afdoende. Ook mediation of het aankaarten van de kwestie bij de lokale autoriteiten volstaat soms om het probleem op te lossen. Blijkt een gang naar de rechter wel vereist, dan schakelt de Rechtswinkel een pro-bono advocaat in die de rechtzoekende bijstaat in de rechtbank.

Bekijk hier het verhaal van Mukamuhire,

één van de cliënten van de rechtswinkel

bottom of page